Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης 2022. Το πιο διάσημο γεγονός της κλασικής μουσικής
Δράσεις  |  Θεάσεις: 727  |  A+ | a-
Λίγες συναυλίες στο κόσμο κάνουν το κοινό να περιμένει με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία, όσο το Πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο της Βιέννης. Υπό τις οδηγίες του Daniel Barenboim, η Φιλαρμονική της Βιέννης θα δώσει μια μεγάλη συναυλία από το υπέρλαμπρο Golden  Hall του Vienna Musikverein. Η συναυλία θα μεταδοθεί σε πάνω από 90 χώρες ανά το κόσμο, φτάνοντας σε πάνω από 50 εκατομμύρια σπίτια. 
 
Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία για το 2022 θα διεξαχθεί για μία ακόμη χρονιά από τον Αργεντινοισραηλινό Daniel Barenboim. Οι δύο προηγούμενες φορές ήταν το 2009 και το 2014. Ξεκίνησε να δουλεύει με τη ορχήστρα το 1965, όπου έκανε και το ντεμπούτο του ως πιανίστας. Γεννημένος στο Buenos Aires, εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ορχήστρα ως μαέστρος το 1989 και από τότε έχει παρευρεθεί σε αναρίθμητες περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ‘Summer Night Concert’ (2009) αλλά και σε συναυλίες της φιλαρμονικής, guest σε εμφανίσεις και σε περιοδείες.
 
Ο Daniel Froschauer, διευθυντής της φιλαρμονικής της Βιέννης είπε, “Ο Daniel  Barenboim καταλαμβάνει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φιλαρμονικής της Βιέννης. Όχι μόνο έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία μαζί του, αλλά και μια μακροχρόνια φιλία. Είμαστε ευγνώμονες που ο μαέστρος Barenboimδιεύθυνε τη συναυλία της φιλαρμονική της Βιέννης αμέσως μετά το Lockdown τον Ιούνιο του 2020 στο Musikverein. Του χρόνου, θα γιορτάσουμε και τα 80α του γενέθλια. Προς τιμήν αυτής της βαθιάς καλλιτεχνικής σύνδεσης, θα του ζητήσουμε να διευθύνει τη Πρωτοχρονιάτικη συναυλία για 3η φορά την 1ηΙανουαρίου 2022”.
 
Ασύγκριτος ως πιανίστας και μαέστρος, αδιάκοπα αφοσιωμένος ως μέντορας σε νέα ταλέντα και μια σημαντική φωνή όσον αφορά τα κοινά παγκοσμίως: ο Daniel Barenboim αποτελεί μια από τις πιο καλλιτεχνικές προσωπικότητες των καιρών μας και είναι η επιτομή του κοσμοπολίτη. Με αξιώσεις για τις ικανότητες του στο πιάνο ιδιαίτερα στην αρχή της καριέρας του, ενώ παραμένει ο πιο αγαπημένος μαέστρος του κοινού, ο Daniel Barenboim μπορεί να δώσει ζωή σε ένα μουσικό έργο όπως κανένας άλλος στο κόσμο σήμερα.
 
Γεννημένος στο Buenos Aires με γονείς Ρωσοεβραικής καταγωγής, ο Daniel  Barenboim  έκανε το ντεμπούτο τους ως πιανίστας το 1950, σε ηλικία μόλις 7 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά πήρε μέρος σε μαθήματα που έκανε ο Igor Markevitch στο Salzburg, πριν σπουδάσει μουσική με τη Nadia Boulanger στο Παρίσι. Στα μέσα των 60s, ενώ ποτέ δεν έπαψε να αγαπά να παίζει πιάνο, όλο και πιο πολύ τον τραβούσε να γίνει μαέστρος. Έχει συμμετάσχει στις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της  the  Orchestre de Paris(1975–1989) ως κύριος μαέστρος και διευθυντής μουσικής της Chicago Symphony Orchestra (1991–2006). Ξεκινώντας το 1981, διεύθυνε το φεστιβάλ Bayreuth για 18 συνεχόμενα καλοκαίρια και από το 1992 είναι ο μουσικός διευθυντής της  Staatsoper Unter den Linden του Βερολίνου και της βασικής ορχήστρας, the Berlin Staatskapelle, όπου και του έδωσαν το τίτλο “Chief Conductor for Life” το 2000. Από το 2011 έως το 2015 ήταν μουσικός διευθυντής της La Scala του Μιλάνου, καθώς εμφανίζεται συχνά στις φιλαρμονικές του Βερολίνου και της Βιέννης. Το 1999, σε συνεργασία με τον Παλαιστίνιο-Αμερικάνο Said, ανακάλυψαν τον οργανισμό “West-Eastern Divan workshop and orchestra”, στον οποίο νέοι μουσικοί από το Ισραήλ, τη Παλαιστίνη και άλλες χώρες της μέσης Ανατολής θα παίζουν μουσική μαζί. Για τη συνεισφορά του στη μουσική, καθώς και τα μουσικά του επιτεύγματα, ο Daniel Barenboim έχει δεχθεί πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. 
 
Η ιστορία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης ξεκινάει από το 1842, όταν ο Otto Nicolai διεύθυνε ένα “μεγάλο κονσέρτο” με “όλα τα μέλη της ορχήστρας του Imperial και Royal Court Opera Theatre”. Αυτό το γεγονός συνέβαλε σημαντικά στη γέννηση της ορχήστρας. Από τη μέρα που ανακαλύφθηκε, η ορχήστρα διευθύνεται από δημοκρατικά εκλεγμένη επιτροπή και είναι καλλιτεχνικά, οργανωτικά και οικονομικά ανεξάρτητη. Τον 20ο αιώνα το καλλιτεχνικό του προφίλ έχει διαμορφωθεί από κορυφαίους μουσικούς όπως Richard Strauss, Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängler και μετά το 1945 από 3 μεγάλους μαέστρους, τους KarlBöhm, Herbert von Karajan και Leonard Bernstein. Από τον σχηματισμό της η ορχήστρα έχει δώσει πάνω από 9.000 συναυλίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από το 1989 παρουσιάζεται η εβδομάδα της φιλαρμονικής της Βιέννης στη Νέα Υόρκη. Μια παρόμοια σειρά συναυλιών λαμβάνει χώρα και στο Tokyo από το 1993.
 
H παράδοση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας ξεκίνησε το 1941. Η πρώτη συναυλία για τη έναρξη της νέα χρονιάς έγινε το 1939, στο albeit στις 31 Δεκεμβρίου. Ο πρώτος μαέστρος ήταν ο Clemens Krauss. Ο Willi Boskovsky ανέλαβε το 1955 και διεύθυνε περισσότερες από 25 πρωτοχρονιάτικες συναυλίες μέχρι το 1979. Η λίστα με τους μαέστρους που έχουν πάρει μέρος αποτελείται από την αφρόκρεμα των μαέστρων. Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία προβλήθηκε για 1η φορά στη τηλεόραση το 1959. Η φιλαρμονική της Βιέννης πραγματοποιεί αυτό το παραδοσιακό γεγονός ως με ένα τρόπο να εύχεται καλή χρονιά μέσα από τη τέχνη της μουσικής και με πνεύμα ελπίδας, φιλίας και ειρήνης.
Top