Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Βουδαπέστη στα πλαίσια αδελφοποίησης
Δράσεις  |  Θεάσεις: 2200  |  A+ | a-
Το ταξίδι μας, ξεκήνησε στις 11 Νοεμβρίου 2018, με σαράντα μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης και πέντε συνοδούς καθηγητές  κ.κ. Γαλάνη Καλλιόπη, Κατσούδα Κατερίνα, Χανιά Ειρήνη, Γιακμογλίδου Νεκταρία και Σκρίμπας Μιχάλης.

Η πρώτη μας διανυκτέρευση, έγινε στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας. Ξεναγηθήκαμε στο φρούριο Καλεμενγτάν, χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναμη και Σάββα, τον πύργο Nebosia, που ήταν η φυλακή και τόπος θανάτου του Ρήγα Φεραίου, τον Καθεδρικό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ,  το Πατριαρχικό Μέγαρο, το περίφημο αρχοντικό της πριγκήπισσας Ljubica,  την πλατεία Δημοκρατίας, το Εθνικό θέατρο, το Κοινοβούλιο της Σερβίας, το Δημαρχείο και το Προεδρικό Μέγαρο, πρώην παλατιών των οικογενειών Ομπρένοβιτς και Καρατζόρτεβιτς αντίστοιχα και τον ʼγιο Σάββα, το μεγαλύτερο Ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων.

Στην  Βουδαπεστη, την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, που αποκαλείται «το μαργαριτάρι του Δούναβη», μετά την άφιξή μας, κάναμε κρουαζιέρα στο Δούναβη και πρώτη γνωριμία με την όμορφη πόλη. Τις επόμενες ημέρες, κατά την ξενάγηση της πόλης είδαμε την Πλατεία των Ηρώων, με το μνημείο της Χιλιετηρίδας, τον καθεδρικό ναό του Αγ. Στεφάνου,  τη λεωφόρο της Δημοκρατίας με τα καλοδιατηρημένα κτίρια και ξεναγηθήκαμε στο ογκώδες σε ρυθμό μπαρόκ Κοινοβούλιο. Περνώντας στη Βούδα από τη Γέφυρα των Λεόντων, στο λόφο των Ψαράδων θαυμάσαμε  τα κάστρα και την εκκλησία του Ματίας, στην οποία γινόταν οι στέψεις των βασιλέων. Από το λόφο του Γκέλερτ είδαμε την  πανοραμική θέα της Βούδας και της Πέστης,  το άγαλμα της ελευθερίας και το κάστρο, την Τσιταντέλλα.

Κατά την  επίσκεψή μας  στο ελληνικό σχολείο Μανώλης Γλέζος, με το οποίο έχουμε αδελφοποιηθεί, μας υποδέχθηκαν θερμά, τους δώσαμε τα δώρα μας (ένα ωραιότατο καλάθι γεμάτο με Βολιώτικα προιόντα καθώς και 70 συσκευασίες με ελιές, για κάθε μαθητή του σχολείου, όλα, ευγενική προσφορά της κ. Σιούρα), μας κέρασαν, απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών μας, ανταλλάξαμε σχόλια και γενικότερα μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Αξέχαστη, θα μείνει σε όλους, η παράσταση "SLAVONIC SONGS AND POPULAR OPERA ARIAS" που παρακολουθήσαμε στο Liszt Academy Concert Centre. Επίσης η επίσκεψη-ξενάγηση μας στο Εθνικό Μουσείο,  ήταν απαραίτητη για να  γνωρίσουμε πιο αναλυτικά την ιστορία της χώρας. Ξεχωριστά εκθέματα είναι το πιάνο του Μπετόβεν, το ταξιδιωτικό πιανάκι του Μότσαρτ, φορεσιές της αστικής και υπαίθριας κουλτούρας της χώρας όπως και σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της. 

Τελευταία στάση στο ταξίδι μας, ήταν το Νόβι Σαντ, πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνα και 2η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας.  Αποκαλείται σερβική Αθήνα, καθώς στο 19ο και αρχές του 20ου αιώνα ήταν η πρωτεύουσα της κουλτούρας και πολιτισμού, όταν όλοι οι σημαντικοί ποιητές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι έμεναν εδώ. Στην πόλη αυτή υδρεύτηκε και το πρώτο εθνικό θέατρο των Σέρβων.  Αποτελεί οικονομικό κέντρο και είναι ιδιαίτερα γνωστή για το πανεπιστήμιο της. Είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη και ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί ως ενδιάμεση στάση στις εμπορικές συναλλαγές. Στην περιήγησή μας είδαμε το κάστρο Petrovaradin, με ωραία θέα στον ποταμό Δούναβη, την πλατεία Slobodan, τον καθεδρικό ναό και το Δημαρχείο

Γεμάτοι εμπειρίες και πανέμορφες εικόνες, επιστρέψαμε στον Βόλο.





 
Top