Εκπαιδευτική επίσκεψη στην καθολική εκκλησία Βόλου
Δράσεις  |  Θεάσεις: 37  |  A+ | a-
Πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στην καθολική εκκλησία του Βόλου την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 με το τμήμα Β3 του 3ου Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία στην ενότητα: «Το σχίσμα: Διαφορές στη λειτουργική πρακτική των δυο θρησκειών, της ορθόδοξης χριστιανικής  και της καθολικής».

Σκοπός της διδακτικής αυτής επίσκεψης:

Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης, η ιστορική μάθηση κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε. Κι αυτό γιατί παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν ορθολογικά και κριτικά τη σημερινή πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα τους προσφέρει την ευκαιρία να αναπτύξουν τις νοητικές εκείνες ικανότητες που τους είναι απαραίτητες για την ερμηνεία του σύγχρονου κόσμου. Κοινός στόχος του εκπαιδευτικού, του μαθητή και της διδακτικής πράξης είναι η κατάκτηση υψηλού επιπέδου συνείδησης της κοινωνικοπολιτικής και πολιτιστικής τους ευθύνης.

Η κριτική γνώση του ιστορικού παρελθόντος, είναι ο κοινωνικός εξοπλισμός για κάθε άνθρωπο, που βιώνει σε μια κοινωνία που αποτελεί ένα ψηφιδωτό εθνοτήτων και πολιτισμών. Η κατάκτηση της κριτικής δυναμικής των γεγονότων που προσφέρει το μάθημα της ιστορίας, υπηρετεί τις δομές τόσο της κοινωνίας, όσο και της πολιτικής συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της συνείδησης των μικρών μαθητών που σε λίγα χρόνια θα αποτελέσουν τους πολίτες αυτής της χώρας.

Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το μάθημα της ιστορίας στο σχολείο πρέπει να λειτουργεί ως προγραμματιστής πολιτισμού και οργανωτής αυτού. Παρουσίαση, συζήτηση και ξενάγηση στο χώρο από τον πατέρα Παύλο.

Οργάνωση και επιμέλεια: Γκόντα Γ. διδάσκουσα το μάθημα της ιστορίας στη Β’ τάξη του 3ου Γυμνασίου Βόλου.

 
Top