Υλοποίηση θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος
Δράσεις  |  Θεάσεις: 224  |  A+ | a-
Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, και συγκεκριμένα στο τμήμα Γ1, εκπαιδευτική δράση με θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Το πρωτοποριακό στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πως η προσέγγιση στο ακανθώδες αυτό θέμα έγινε  με τη χρήση τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος, του forum theatre και του θεάτρου του καταπιεσμένου.

Η δράση υλοποιήθηκε από την κ. Αγγελική Νικολάου, αρχειονόμο  ΓΑΚ, φιλόλογο και θεατρολόγο του τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, η οποία με μεγάλη προθυμία  και χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόταση που της έγινε από τις καθηγήτριες του σχολείου κ.κ. Ασημίνα Σαρδέλλη και Καλλιόπη Γαλάνη, προκειμένου να υλοποιήσει το θεατροπαιδαγωγικό  αυτό   πρόγραμμα.

Η κ. Νικολάου κατάφερε με τον ιδιαίτερα μεθοδικό τρόπο της ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες  -μέσω της  θεραπευτικής επίδρασης που ασκεί το θέατρο- να ενδυναμωθούν, να  εκπαιδευτούν στη δράση ενάντια στις καταπιέσεις και να διερευνήσουν  εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφοράς και άμυνας, μέσα από την ασφάλεια που  προσφέρει το θέατρο.  Εξάλλου, ο  Augusto Boal (εισηγητής/ιδρυτής του "θεάτρου του καταπιεσμένου": theatre of the oppressed)  αναφέρει χαρακτηριστικά πως,  αν μπορέσει κανείς να αποτινάξει την καταπίεση  στα πλαίσια του  θεάτρου, ίσως μπορέσει να το καταφέρει και στην πραγματική του ζωή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες , αφού μέσω της ενσυναίσθησης προβληματίστηκαν  για στάσεις και συμπεριφορές των συνομηλίκων τους  απέναντι στη διαφορετικότητα,  στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν στην  ανάπτυξη σχέσεων συμπάθειας, κατανόησης, αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης  και συνεργασίας.
 
Κάποια από τα  μηνύματα  που αποκόμισαν και αποτύπωσαν γραπτά τα παιδιά φεύγοντας από τη δράση ήταν:
Μίλα!
Ομαδικότητα
Ενσυναίσθηση…
Σεβασμός
Απελευθέρωση!
Αισιοδοξία…

 
Top